Plażowe menu małego dziecka

Smacznie, bez nerwów i zdrowo, czyli przekąski dla małego plażowicza.

plaża, piasek, dziecko, mama, wakacje

fot. fotolia

  • Na plażę najlepiej zabrać gotowe, praktycznie opakowane posiłki dla małych dzieci. Dania w kubeczkach, słoiczkach lub kartonikach to najbezpieczniejsze rozwiązanie: jeśli są oryginalnie zamknięte, nie trzeba ich trzymać w lodówce. Nie zepsują się, nawet jeśli będą leżały przez kilka godzin w słońcu. Są także bardzo wygodne: otwierasz opakowanie i przekąska gotowa. Nie musisz niczego rozcieńczać, doprawiać, podgrzewać.
  • Nie kupuj dziecku słodkich napojów. Najlepsza będzie woda mineralna – doskonale gasi pragnienie, no i nie jest słodka, więc nie zwabi owadów. Jeśli jednak malec lubi soczki, wybieraj dla niego tylko te dla małych dzieci. Pamiętaj, by picie dla smyka kupować w najmniejszych opakowaniach i przelewać je do butelki lub kubka dopiero tuż przed podaniem. Dzięki temu masz pewność, że jest świeże.
  • Herbatniczki, chrupki czy wafelki doskonale nadają się na przekąskę poza domem, bo długo pozostają świeże, no i nie brudzą bardzo rączek. Jeśli chcesz wziąć kanapki, przygotuj je z żółtym serem, a nie z wędliną, która w cieple bardzo szybko się psuje.
  • Zabierz ze sobą kilka łyżeczek – nie będzie kłopotu, jeśli maluch którąś upuści na piasek. Przydadzą się też: śliniaczek, butelka albo kubek z dzióbkiem i torebki foliowe: na śmieci, zabrudzony śliniak itd.
Zobacz też: Plażowy savoir-vivre
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?