Jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii

Jeśli wiosną łzawią Ci oczy, a po zjedzeniu kakao pojawia się wysypka, powinnaś być uważna! Twoją alergię może odziedziczyć dziecko. Jak zminimalizować ryzyko alergii?

chory, choroba, niemowlę

fot. fotolia

Jeśli Ty, Twój mąż lub ktoś z Waszej rodziny ma alergię, istnieje prawdopodobieństwo, że Twoje dziecko jest nią zagrożone - skłonność do alergii może być dziedziczona. Na szczęście dla malucha, za alergie są odpowiedzialne nie tylko geny. Sposób odżywiania w pierwszych latach życia (a nawet sposób odżywiania mamy w ciąży) również decyduje o tym, czy dziecko będzie alergikiem.

Karm piersią

Do szóstego miesiąca życia maluchy powinny być karmione wyłącznie mlekiem mamy. Są w nim cenne składniki, które przyspieszają dojrzewanie układu pokarmowego i wzmacniają odporność. Dzięki temu alergeny nie przenikają tak łatwo przez ścianki jelit i smyk ma większe szanse uniknąć uczulenia.

Uważaj na to, co jesz

Jeśli karmisz dziecko piersią, to, co jesz, ma duży wpływ na organizm maluszka. Jeśli zjesz silnie alergizujący produkt, może on przeniknąć do Twojego pokarmu i uczulić malucha. Gdy zauważysz u dziecka objawy alergii, znajdź przyczynę – być może zjadłaś czekoladę albo herbatę posłodziłaś miodem? Gdy nie jesteś pewna, co to mogło być, wyeliminuj z diety najbardziej podejrzane produkty (kakao, cytrusy, truskawki, miód, ryby, orzechy). Nie stosuj jednak radykalnej diety (może ją zalecić jedynie lekarz). To mogłoby pozbawić Ciebie (tym samym również malucha) potrzebnych składników odżywczych.

Podawaj mleko HA

Po zakończeniu karmienia piersią dawaj dziecku mleko hipoalergiczne (HA) – zawiera zmienione cząsteczki białka, co osłabia ich właściwości uczulające. Jest zalecane dzieciom, które mają w rodzinie alergików. Mieszankę mleka powinien dobrać lekarz – nie kupuj jej na własną rękę. Nie dawaj też malcowi mleka koziego czy sojowego (często wywołują alergię). Zakup nowego mleka konsultuj z lekarzem.

Nie rozszerzaj diety zbyt szybko

Malcowi, którego grozi alergia, niektóre produkty podawaj później niż zaleca kalendarz rozszerzania diety. Zacznij od kleiku ryżowego na wodzie, swoim pokarmie lub mleku HA. Kolejna może być zupka jarzynowa – z jednego warzywa, np. ziemniaka. Jeśli wszystko będzie w porządku, po kilku dniach wzbogać ją dynią, marchewką lub brokułami. Mięso gotuj osobno i dodawaj do ugotowanej zupy. Dzięki temu unikniesz ewentualnych reakcji alergicznych i będziesz miała pewność, jaki produkt uczula (tym samym łatwiej wyeliminujesz go z diety).

Karm różnorodnie

Jadłospis dziecka skłonnego do uczuleń wcale nie musi być monotonny. Co więcej, dieta jednostajna, ograniczona wyłącznie do dziesięciu stałych składników, staje się wręcz niebezpieczna, gdyż zwiększa ryzyko wystąpienia alergii jako reakcji właśnie na to, co maluch je najczęściej! Nie podawaj więc swojemu dziecku tylko najczęstszych alergenów, np. orzechów, miodu, kakao.

Piecz i gotuj dla malucha

Zwłaszcza ciasta i mięsa. W słodyczach ze sklepu jest wiele alergizujących składników: mleko, masło, kakao, miód, orzechy, konserwanty. Z kolei kupne wędliny często zawierają mnóstwo dodatków (konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze). Do niektórych dodaje się też gluten i białko mleka krowiego, które mogą wywołać alergię. Korzystaj z internetu - to prawdziwa skarbnica przepisów mam, które gotują smacznie i zdrowo dla swoich małych alergików!

Bądź uważna

Objawy alergii pojawiają się zwykle między trzecim tygodniem a trzecim miesiącem życia dziecka. Idź do lekarza, jeśli malec ma szorstką, suchą skórę, często ulewa, wymiotuje, ma wysypkę. Im wcześniej lekarz ustali, co uczula smyka, tym większa szansa na pokonanie alergii.

Przeczytaj także: Fakty i mity o alergii
Oceń artykuł  2 głosy
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?