Jak zrobić domowe musli?
Musli powinno być chrupiące, lekko słodkie, a przy tym smaczne i bardzo sycące. Jak zrobić domowe musli, które zasmakuje całej rodzinie?
O czekoladowych kuleczkach i słodkich, kolorowych płatkach już dawno powinniśmy zapomnieć. Jeśli chcemy podać dziecku płatki z mlekiem, zamiast kupować niezdrowe gotowce, zróbmy domowe musli! Będzie słodkie, ale dzięki owocom, nie dodatkowi cukru, do tego sycące i bardzo smaczne. Aby zrobić pyszne musli, wystarczy zaledwie kilka składników, które można dowolnie komponować - zgodnie z upodobaniami swojej rodziny. Jakie składniki warto dodać do musli?
- Płatki owsiane – zawierają witaminy z grupy B (B6, B1), a także m.in. magnez, żelazo. Są doskonałym źródłem błonnika, a także mają właściwości prebiotyczne (umożliwiają rozwój dobrych bakterii w jelitach).
- Rodzynki – są bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, zawierają sporo błonnika, regulują pracę układu pokarmowego, odkwaszają organizm.
- Pestki słonecznika – zawierają witaminę E, z grupy B, potas, magnez, żelazo, wspomagają odporność, dobrze wpływają na pracę układu nerwowego i krwionośnego, działają przeciwstresowo.
- Migdały – ich bogactwo to witamina E, cynk, potas, magnez oraz wapń. Poza tym wspomagają pracę układu krwionośnego, likwidują zaparcia.
- Orzechy laskowe – zawierają kwas foliowy, witaminy A, E, z grupy B, a także potas, fosfor, magnez, wapń. Są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają samopoczucie, wzmacniają po chorobie.
- Amarantus – jest niezwykle bogaty w wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy A, E, C i z grupy B. Wspomaga pracę układu pokarmowego (zwalcza zaparcia) oraz krwionośnego, korzystnie działa na układ nerwowy.
Polecamy: Owsiane muffiny z twraogiem