Jajko przepiórcze: co musisz o nim wiedzieć

Rodzice często podają dzieciom uczulonym na jajka kurze jajka przepiórcze. Co musisz o nich wiedzieć?

Jajko przepiórcze

fot. Panthermedia

Jajka przepiórcze:
  • Jajko przepiórcze waży ok. 10 g. Jest około 160 razy lżejsze niż strusie.
  • Ma smak najbardziej zbliżony do jajka kurzego. Jajkami przepiórczymi najczęściej zastępuje się jajka kurze w diecie dzieci uczulonych na białko jajka kurzego. Jedno jajko kurze można zastąpić 4–5 przepiórczymi. 
  • Jajka przepiórcze mają dużo więcej żółtka (w proporcji do białka) niż kurze. Gotuje się je we wrzątku na miękko 1–1,5 minuty, a na twardo 3–4 minuty. 
  • Do rozbijania jajek przepiórczych dobrze jest używać noża. Pod skorupką znajduje się bardzo twarda błonka, którą trzeba przekroić.
Czytaj także: Jajka przepiórcze dla dzieci ze skazą białkową

Źródło: magazyn Twoje Dziecko
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?