Jajko przepiórcze: co musisz o nim wiedzieć
Rodzice często podają dzieciom uczulonym na jajka kurze jajka przepiórcze. Co musisz o nich wiedzieć?
Jajka przepiórcze:
- Jajko przepiórcze waży ok. 10 g. Jest około 160 razy lżejsze niż strusie.
- Ma smak najbardziej zbliżony do jajka kurzego. Jajkami przepiórczymi najczęściej zastępuje się jajka kurze w diecie dzieci uczulonych na białko jajka kurzego. Jedno jajko kurze można zastąpić 4–5 przepiórczymi.
- Jajka przepiórcze mają dużo więcej żółtka (w proporcji do białka) niż kurze. Gotuje się je we wrzątku na miękko 1–1,5 minuty, a na twardo 3–4 minuty.
- Do rozbijania jajek przepiórczych dobrze jest używać noża. Pod skorupką znajduje się bardzo twarda błonka, którą trzeba przekroić.
Źródło: magazyn Twoje Dziecko