Koperty szpinakowe dla całej rodziny

Przepis dla dziecka od 12. miesiąca życia.

Koperty szpinakowe, które zasmakują nawet niejadkowi

fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1 łyżka Masła Ekstra "Piątnica"
  • szpinak mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • serek wiejski
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.
 

 
Zobacz więcej: Przepisy ze szpinakiem
 
źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki OSM Piątnica, producenta nabiału

Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?