Najlepsze warzywa w diecie dziecka
Jeśli twoje dziecko lubi zjadać te warzywa, jesteś szczęściarą!
Moje dzieci bardzo lubią dynię i marchewkę. Podobno są one zdrowe. Czy to prawda? Maja z Radości
Tak, żółte i pomarańczowe warzywa zawierają beta--karoten, przeciwutleniacz, który oczyszcza organizm z tzw. wolnych rodników, czyli niekorzystnych substancji, powstających podczas przemian ustrojowych. Tworzy się z niego witamina A, która pełni ważną rolę w procesie widzenia, budowy skóry i czerwonych krwinek, syntezie hormonów, reakcjach immunologicznych. Najwięcej tej witaminy zawiera marchew, dynia, papryka, pomidory, a także ciemnozielone warzywa, np. natka pietruszki, szpinak, szczypiorek, sałata oraz pomarańczowe i żółte owoce – morele, brzoskwinie. Do potraw z nich należy dodać tłuszcz (olej, masło) – wtedy beta-karoten jest łatwiej wykorzystywany przez organizm.
Na pytanie odpowiedziała dr inż. Anna Harton.
Czytaj także: Owocowy tran wzmocni odporność
Źródło: magazyn "Twoje Dziecko"