Czy nie za wcześnie na gluten?
Czy podawanie glutenu w 5. miesiącu życia dziecka jest bezpieczne? Sprawdź!
Karmię piersią mojego czteromiesięcznego synka. Na ostatniej wizycie pediatra zalecił nam podawanie kaszki manny. Czy to nie za wcześnie? Podaję synkowi codziennie łyżeczkę ugotowanej na wodzie manny z papką warzywną. Jednak on z trudnością robi kupkę – nie wiem, czy to nie przez mannę. Czy mogę ją podawać też z deserkiem? Katarzyna z Katowic
Zgodnie z aktualnym modelem żywienia niemowląt karmionych piersią zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów glutenowych do diety niemowlęcia karmionego piersią w 5–6. miesiącu życia. Produkty te powinny być wprowadzane w niewielkich ilościach, np. w postaci rozgotowanej kaszki manny lub przecieru jarzynowego z dodatkiem kaszy manny – 2–3 g pół łyżeczki) na 100 g przecieru lub zupki. Takie postępowanie ma na celu zmniejszenie ryzyka rozwoju u dziecka glutenozależnej choroby trzewnej (celiakii). Skoro po wprowadzeniu kaszki z przecierem warzywnym obserwuje Pani niekorzystną zmianę konsystencji wypróżnień u synka, proponuję dodawanie łyżeczki rozgotowanej kaszki do pokarmu z piersi i zrezygnowanie z przecieru. Proszę też na razie nie rozszerzać diety synka o inne pokarmy (np. deserek). dr n. med. Grażyna Rowicka, pediatra
Polecamy: Zdrowe i smaczne kaszki i kleiki dla niemowląt
Źródło: magazyn "Twoje Dziecko"
Polecamy: Zdrowe i smaczne kaszki i kleiki dla niemowląt
Źródło: magazyn "Twoje Dziecko"