Jak gotować zupy dla niemowląt

Zupy są pełne witamin, nie tuczą, są lekkostrawne. Do tego dzieci zwykle je uwielbiają! Sprawdź, jak smacznie i zdrowo gotować zupki dla niemowląt.

przepisy dla dzieci, zupki dla niemowląt, karmienie niemowlaka

fot. Panthermedia

Rosół i pomidorowa – na zjedzenie tych zup zwykle dzieci nie trzeba namawiać. Dlaczego? Cóż... nie wiadomo :) Wiadomo jednak, że warto przekonać i maluszka, i siebie, że również inne zupy mogą być naprawdę smaczne.
 

Na początek: zupa jarzynowa

Zwykle pierwsze nowe danie niemowlęcia to właśnie zupka. Można ją podać już w 5. miesiącu (jeśli malec jest karmiony piersią – w siódmym). Na początek powinna się ona składać tylko z marchwi i ziemniaka albo ziemniaka i dyni, czyli z jednego lub dwóch składników. Zagęść ją kleikiem ryżowym i dodaj łyżeczkę oleju (np. rzepakowego, oliwy z oliwek) lub masła (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka).

W kolejnych dniach dodawaj do zupy (po jednym) kolejne warzywa:
  • kawałek pietruszki,
  • brokuła,
  • kalafiora,
  • pora,
  • selera,
  • buraka.
Z każdą nowością poczekaj 2–3 dni. To ważne, bo gdyby malec zareagował uczuleniem, od razu zauważysz, na co. Warzywa, które dodajesz do zupki, powinny wyrosnąć bez chemii. Jeśli masz taką możliwość, kupuj je w sklepach z ekologiczną żywnością, a jeśli nie – wybieraj te najmniej dorodne. Nie kupuj więc marchwi, która waży pół kilograma, tylko tę mniejszą, troszkę „pokręconą” (jest większe prawdopodobieństwo, że wyrosła bez nawozów). Dość grubo ją obierz, a najlepiej utnij też końce i dodaj do zupy tylko środkową część.

Mniej więcej w 2 tygodnie po tym, jak dziecko zaczęło jeść zupę (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu), dodaj do niej osobno ugotowane mięso. Wybieraj chude gatunki, na początek te, które rzadko powodują uczulenia (indyk, kurczak). W 7. miesiącu wrzuć chudą wołowinę i cielęcinę (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka). Ile mięsa dodawać do zupy? Początkowo ok. 10 g (dwie posiekane łyżeczki), od dziewiątego miesiąca
– ok. 15 g (trzy posiekane łyżeczki).

Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupy kawałeczek ryby (np. pstrąga, łososia, halibuta, mintaja). W rybach jest najwięcej potrzebnych mózgowi i układowi nerwowemu kwasów omega-3. Od 7. miesiąca co drugi dzień dodawaj do zupki pół żółtka (ugotowane).

Dla smakoszy: zupa jednosmakowa

Gdy malec skończy 10 miesięcy, od czasu do czasu ugotuj mu zupę smakową, np. pomidorową, brokułową, dyniową (oczywiście mogą być w niej również inne warzywa; ważne jest jednak, by zupa miała bardziej charakterystyczny smak).

Katarzyna Pinkosz/"Mamo, to ja"

Oceń artykuł  28 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:

M882014.07.25 06:02
Thanks a lot for the post.Thanks Again.
Money Making Opportunities Online2014.07.24 16:09
Fantastic post.Thanks Again. Really Cool.
tomorrowland 2014 dates2014.07.24 15:27
I really liked your article.Much thanks again. Want more.
vps host2014.07.24 15:11
Looking forward to reading more. Great blog article.
clicking here2014.07.24 14:18
Fantastic blog. Keep writing.
Money Online2014.07.24 14:07
Really appreciate you sharing this post. Awesome.
Internet Filtering2014.07.24 13:09
Really appreciate you sharing this blog post. Will read on...
on the market2014.07.24 13:03
I really like and appreciate your blog post.Much thanks again. Want more.
Investing2014.07.24 12:02
Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more. Really Great.
make money online2014.07.24 12:01
Thank you for your blog post.Much thanks again. Want more.
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?