Pierwsze obiadki dla niemowlaka

Powinny być smaczne, nieuczulające i ładnie podane. Ale co to oznacza w praktyce - czy obiad dla niemowlęcia może składać się z samych warzyw, czy musi mieć dodatek kaszy, mięsa, ryby?

obiadki dla niemowląt, przepisy dla dzieci

fot. Panthermedia

Gdy dziecko skończy 4 miesiące (karmione piersią: 6), rozszerzysz jego menu. Zwykle na początek daje się zupkę warzywną - ten ważny posiłek ma dostarczyć składników, których w mleku jest za mało, m.in. żelaza, cynku i witamin.

Sama zupka dla niemowlaka

Pierwszą zrób z jednego albo dwóch warzyw, np. marchwi i ziemniaka. Po ugotowaniu wsyp łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła (jeśli malec nie jest alergikiem), oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego. Polecamy oliwę lub olej, gdyż zazwyczaj dzieci jedzą zbyt mało tłuszczów roślinnych, a za dużo zwierzęcych.

Za pierwszym razem podaj maluchowi tylko kilka łyżeczek zupy. Jeśli nie będzie miał oznak uczulenia (np. wysypki, biegunki, bólu brzuszka), następnego dnia może zjeść więcej. Po dwóch dniach wzbogać zupkę o inne warzywa (kolejno np. o pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych, bo niektóre warzywa (np. marchew) kumulują dużo azotanów (z nawozów sztucznych). Są szkodliwe dla niemowlęcia.

- Z żółtkiem i mięskiem... Po 2–3 tygodniach (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu życia) możesz do zupki dodaj do zupki mięsko (10 g ugotowanego, czyli 20 g surowego). Wybieraj gatunki rzadko alergizujące (np. indyk, królik). Gdy malec skończy pół roku, w zupce powinno się znaleźć pół osobno ugotowanego żółtka jajka.

- ... lub rybą. 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa dodaj dobrej jakości rybę (np. halibut, pstrąg, dorsz). 


- Bez wywaru. Mięso dla malca gotuj osobno i dopiero potem dodaj je do gotowanych warzyw. Dla najmłodszych niemowląt wywar mięsny jet zbyt ciężkostrawny, a poza tym przenikają do niego alergizujące białka. Dopiero gdy dziecko skończy osiem miesięcy, możesz dla niego mięso gotować razem z warzywami.

W 8.–9. miesiącu zupki nie musisz już miksować: niech będą w niej cząstki warzyw. Tak przygotujesz malca do jedzenia "prawdziwego" obiadu.



Zobacz też: Warzywa, owoce, nabiał: co po kolei w diecie niemowlęcia

Obiad z dwóch dań dla niemowlaka

Gdy dziecko skończy 10. miesięcy, pokuś się o dwudaniowy obiad. Zupkę ugotuj z samych warzyw, z drobniutką kaszą lub kluseczkami i łyżeczką oleju. Na drugie danie podaj mięsko lub rybę (np. pulpety), jarzynkę i ziemniaki. Malec może je dostać zaraz po zupie, ale wtedy pewnie nie zje wiele. Dlatego lepiej poczekać 2-3 godziny, aż zgłodnieje. Dobrym pomysłem jest np. zupa przed spacerem, a drugie danie po powrocie.

Co na deser
 dla niemowlęcia

Najlepsze będą owoce. Są słodkie, więc jeśli malec nie jest przyzwyczajony do jedzenia słodyczy, to chętnie je zje. A zawarta w nich witamina C pomoże w przyswojeniu tak potrzebnego maluszkowi żelaza

Zamiast soli

Do niemowlęcych dań nie dodawaj soli ani pieprzu. Jeśli chcesz bardziej urozmaicić smak obiadków, używaj naturalnych przypraw, jak zielona pietruszka, koper, kminek.  
 Katarzyna Pinkosz/"Mamo, to ja"
Oceń artykuł  25 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?