Dania na rozgrzewkę - przepisy

Na dworze już coraz chłodniej. Brrr, od samego patrzenia przez okno każdego mogą przejść dreszcze. Ale mamy na to doskonały sposób: ciepły posiłek rozgrzeje szybciutko!

zupa, brokuły, kuchnia dla malca
Ryżowe placuszki z papryką (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanego ryżu
- jajko
- pół czerwonej papryki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe.

Drobiowe pulpeciki (od 11. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- koperek lub natka pietruszki
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- łyżka drobno siekanego pora
- żółtko
- łyżka kaszy manny
- bulion warzywny
PRZYGOTOWANIE: Koperek lub natkę pietruszki dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso wyrób z żółtkiem, porem, kaszą i zieleniną na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj je w bulionie warzywnym. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem.

Jarzynowa z pęczakiem (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- młody por
- litr bulionu drobiowego
- szklanka pęczaku
- koperek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE: Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem.
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:

Susie2016.05.27 18:46
I am proud to be associated with such an orgtoisaainn which is now a Global recruitment firm .and the best manpower solution provider in India as per my knowledge. —- Former senior Recruiter
Marine2012.08.01 07:18
Rafaela pisze: 21-04-2011 o 13:18Do tematu chzran, chce dodac prosty sposob na zrobienie pysznego chzranu z Burakami. Tak wiec zetrzec w meleksie chzran. Dwa sloiki buraczkow pocietych w zaprawie octowej, wlozyc do miksera na koktaile razem z sokiem i zmiksowac calosc na papke, nastepnie dolozyc starty chzran i wymieszac. Do tego przepisu nie potrzebujemy dodawac jakichkolwiek przypraw, bo w tych burakach jest wszystko co mozna sobie zyczyc. Zycze smacznego. Ten przepis jest naprawde szybki w wykonaniu, ma piekny kolor i smakuje poprostu bombowo.
Lionel2012.07.30 06:12
Uwielbiamy zupe grzybowa, na wiiligi to glowne danie.Ja zawsze robie z suszonych grzybow wczesniej namoczonych, a spozywamy z makaronem z duza iloscia smietany. Wywar to warzywa i kostka.
Luquinhas2012.07.29 18:52
Ta kolorystyka po prsotu powala na kolana.! Stylizacja, make up, modelka- wszystko idealnie się ze sobą komponuje i całość daje spektakularny efekt.! Kolejne cudeńka do pokaźnej kolekcji
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?