Jak gotować zupy dla niemowląt
Zupy są pełne witamin, nie tuczą, są lekkostrawne. Do tego dzieci zwykle je uwielbiają! Sprawdź, jak smacznie i zdrowo gotować zupki dla niemowląt.
Rosół i pomidorowa – na zjedzenie tych zup zwykle dzieci nie trzeba namawiać. Dlaczego? Cóż... nie wiadomo :) Wiadomo jednak, że warto przekonać i maluszka, i siebie, że również inne zupy mogą być naprawdę smaczne.
Na początek: zupa jarzynowa
Zwykle pierwsze nowe danie niemowlęcia to właśnie zupka. Można ją podać już w 5. miesiącu (jeśli malec jest karmiony piersią – w siódmym). Na początek powinna się ona składać tylko z marchwi i ziemniaka albo ziemniaka i dyni, czyli z jednego lub dwóch składników. Zagęść ją kleikiem ryżowym i dodaj łyżeczkę oleju (np. rzepakowego, oliwy z oliwek) lub masła (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka).W kolejnych dniach dodawaj do zupy (po jednym) kolejne warzywa:
- kawałek pietruszki,
- brokuła,
- kalafiora,
- pora,
- selera,
- buraka.
Mniej więcej w 2 tygodnie po tym, jak dziecko zaczęło jeść zupę (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu), dodaj do niej osobno ugotowane mięso. Wybieraj chude gatunki, na początek te, które rzadko powodują uczulenia (indyk, kurczak). W 7. miesiącu wrzuć chudą wołowinę i cielęcinę (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka). Ile mięsa dodawać do zupy? Początkowo ok. 10 g (dwie posiekane łyżeczki), od dziewiątego miesiąca
– ok. 15 g (trzy posiekane łyżeczki).
Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupy kawałeczek ryby (np. pstrąga, łososia, halibuta, mintaja). W rybach jest najwięcej potrzebnych mózgowi i układowi nerwowemu kwasów omega-3. Od 7. miesiąca co drugi dzień dodawaj do zupki pół żółtka (ugotowane).
Dla smakoszy: zupa jednosmakowa
Gdy malec skończy 10 miesięcy, od czasu do czasu ugotuj mu zupę smakową, np. pomidorową, brokułową, dyniową (oczywiście mogą być w niej również inne warzywa; ważne jest jednak, by zupa miała bardziej charakterystyczny smak).Katarzyna Pinkosz/"Mamo, to ja"