Pierwsze obiadki dla niemowlaka
Powinny być smaczne, nieuczulające i ładnie podane. Ale co to oznacza w praktyce - czy obiad dla niemowlęcia może składać się z samych warzyw, czy musi mieć dodatek kaszy, mięsa, ryby?
Sama zupka dla niemowlaka
Pierwszą zrób z jednego albo dwóch warzyw, np. marchwi i ziemniaka. Po ugotowaniu wsyp łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła (jeśli malec nie jest alergikiem), oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego. Polecamy oliwę lub olej, gdyż zazwyczaj dzieci jedzą zbyt mało tłuszczów roślinnych, a za dużo zwierzęcych.Za pierwszym razem podaj maluchowi tylko kilka łyżeczek zupy. Jeśli nie będzie miał oznak uczulenia (np. wysypki, biegunki, bólu brzuszka), następnego dnia może zjeść więcej. Po dwóch dniach wzbogać zupkę o inne warzywa (kolejno np. o pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych, bo niektóre warzywa (np. marchew) kumulują dużo azotanów (z nawozów sztucznych). Są szkodliwe dla niemowlęcia.
- Z żółtkiem i mięskiem... Po 2–3 tygodniach (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu życia) możesz do zupki dodaj do zupki mięsko (10 g ugotowanego, czyli 20 g surowego). Wybieraj gatunki rzadko alergizujące (np. indyk, królik). Gdy malec skończy pół roku, w zupce powinno się znaleźć pół osobno ugotowanego żółtka jajka.
- ... lub rybą. 1-2 razy w tygodniu zamiast mięsa dodaj dobrej jakości rybę (np. halibut, pstrąg, dorsz).
- Bez wywaru. Mięso dla malca gotuj osobno i dopiero potem dodaj je do gotowanych warzyw. Dla najmłodszych niemowląt wywar mięsny jet zbyt ciężkostrawny, a poza tym przenikają do niego alergizujące białka. Dopiero gdy dziecko skończy osiem miesięcy, możesz dla niego mięso gotować razem z warzywami.
W 8.–9. miesiącu zupki nie musisz już miksować: niech będą w niej cząstki warzyw. Tak przygotujesz malca do jedzenia "prawdziwego" obiadu.
Zobacz też: Warzywa, owoce, nabiał: co po kolei w diecie niemowlęcia