Powidła śliwkowe - przepis

Wypróbuj przepis na pyszne i aromatyczne powidła z dodatkiem kakao i cynamonu!

fot. Fotolia

Składniki:
  • 5 kg wypestkowanych śliwek węgierek
  • 50 dag cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • laska cynamonu
Sposób przygotowania: 
Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku (aby powierzchnia do odparowywania była duża) z grubym dnem, zasyp cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj cukru. Podgrzewaj, aż śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodaj cynamon, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2-3 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.
Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 do 3 godzin.
Kiedy śliwkowa papka zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i kakao. Dokładnie rozmieszaj.
Gdy powidła będą gotowe (czyli gęste i odpowiednio czekoladowe), wyjmij laski cynamonu.
Nakładaj do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiaj do góry dnem. Jeśli po ostudzeniu pokrywka jest wklęsła, to nie musisz pasteryzować.

Znajdź więcej przepisów na babyonline.pl
Babyonline.pl
Oceń artykuł  1 głos
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?