5 sposobów na ziemniaka
Ziemniaki to dla wielu rodzin podstawa obiadu, Z masłem, posypane koperkiem lub natką... Ewentualnie frytki. Sprawdź, jak inaczej ugryźć ziemniaka.
Ziemniaki to najpopularniejszy składnik posiłków Polaków. Aż 94 proc. z nas je ziemniaki co najmniej raz w tygodniu, a ok. 70 porc. spożywa je jako główny składnik drugiego dania. A gdyby tak podać ziemniaki nietypowo, czyli nie gotowane z wody, tylko jako...
- Placuszki ziemniaczane z marchewką – robi się je jak placki ziemniaczane, tylko zamiast połowy ziemniaków dodaje się tartą marchewkę. Warto doprawić imbirem i cynamonem. Dobre na ciepło i na zimno.
- Purée z dynią – do ziemniaczanego purée warto dodać dynię upieczoną i zmiksowaną. Danie będzie bardziej wartościowe niż z samych ziemniaków, zyska też piękny kolor.
- Burgery ziemniaczano-mięsne – połowę mięsa jak na kotlety mielone zastąp przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami. Reszta klasycznie jak przy mielonych kotletach. Można je upiec, zamiast smażyć.
- Hiszpańską tortillę – podduszona cebulka, papryka i obgotowane ziemniaki należy zalać roztrzepanymi jajkami i doprawić tymiankiem. Można podsmażyć lub upiec w piekarniku.
- Sałatkę – ugotowane (najlepiej w mundurkach) ziemniaki po ostudzeniu wymieszaj z listkami tymianku, pokruszonym serem kozim oraz świeżą oliwą, dopraw pieprzem.