Gołąbki z ryżem - przepis dla dzieci

Gołąbki to jedno z najlepszych tradycyjnych dań. Nasz przepis dorównuje przepisom naszych mam i babć! Wypróbuj koniecznie, zasmakują całej rodzinie.

Gołąbki z ryżem

fot. materiały prasowe

Składniki:

  • główka kapusty
  • szklanka gotowanego ryżu
  • 250 g mielonej cielęciny
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryż zmieszaj z mięsem, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę, szczyptę soli i olej. Wszystko wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb, włóż ją do garnka i zalej gorącą, osoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut. Wyjmij z garnka, ostudź i podziel na liście. Na każdy nałóż po dwie łyżki farszu, uformuj gołąbki, ułóż ciasno w garnku (dno wyłóż liśćmi kapusty). Zalej gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
 
Polecamy: Przepisy dla dzieci
 
źródło: magazyn "Mamo, to ja"
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?