Gołąbki z ryżem - przepis dla dzieci
Gołąbki to jedno z najlepszych tradycyjnych dań. Nasz przepis dorównuje przepisom naszych mam i babć! Wypróbuj koniecznie, zasmakują całej rodzinie.
Składniki:
- główka kapusty
- szklanka gotowanego ryżu
- 250 g mielonej cielęciny
- cebula
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
Ryż zmieszaj z mięsem, dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę, szczyptę soli i olej. Wszystko wymieszaj. Z kapusty wytnij głąb, włóż ją do garnka i zalej gorącą, osoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut. Wyjmij z garnka, ostudź i podziel na liście. Na każdy nałóż po dwie łyżki farszu, uformuj gołąbki, ułóż ciasno w garnku (dno wyłóż liśćmi kapusty). Zalej gorącą wodą. Gotuj pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
Polecamy: Przepisy dla dzieci
źródło: magazyn "Mamo, to ja"