Rozgrzewające przyprawy

Jakie przyprawy warto podawać dzieciom zimą? Mamy dla was ściągę!

Jakie przyprawy jeść zimą

fot. Fotolia

Przydają się zwłaszcza zimą. Do potraw dla dzieci ostre dodatki syp z umiarem.
  • Chili – oczyszcza drogi oddechowe, przyspiesza przemianę materii. Pasuje do strączkowych, drobiu, mięs i... czekolady.
  • Cynamon – pomaga przy osłabieniu, przeziębieniu, bólach mięśni. Nadaje się do dań słodkich i pikantnych. Pasuje do mięsa, ryżu, kompotów, deserów.
  • Imbir – poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do zup, mięsa, dziczyzny oraz do ryżu, jaj i deserów.
  • Kminek – wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych. Dobrze komponuje się z pieczywem, serami, kapustą kiszoną.
  • Pieprz – dobrze działa na trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Pasuje niemal do każdej potrawy. 
  • Kurkuma – niszczy wirusy, grzyby i bakterie, chroni serce, przyspiesza gojenie. Można ją dodawać do jaj, serów, sałatek rybnych, zup, barwić nią np. masło lub ryż.
Polecamy: Najlepsze preparaty z kwasami omega-3 dla dzieci

Źródło: magazyn Twoje Dziecko
Oceń artykuł  0 głosów
Drukuj Drukuj
Nick:
Opinia:
Sonda
słoiczek, dania gotowe, łyżeczka
Jaka jest ulubiona zupa Twojego dziecka?