Rozgrzewające przyprawy
Jakie przyprawy warto podawać dzieciom zimą? Mamy dla was ściągę!
Przydają się zwłaszcza zimą. Do potraw dla dzieci ostre dodatki syp z umiarem.
- Chili – oczyszcza drogi oddechowe, przyspiesza przemianę materii. Pasuje do strączkowych, drobiu, mięs i... czekolady.
- Cynamon – pomaga przy osłabieniu, przeziębieniu, bólach mięśni. Nadaje się do dań słodkich i pikantnych. Pasuje do mięsa, ryżu, kompotów, deserów.
- Imbir – poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do zup, mięsa, dziczyzny oraz do ryżu, jaj i deserów.
- Kminek – wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych. Dobrze komponuje się z pieczywem, serami, kapustą kiszoną.
- Pieprz – dobrze działa na trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Pasuje niemal do każdej potrawy.
- Kurkuma – niszczy wirusy, grzyby i bakterie, chroni serce, przyspiesza gojenie. Można ją dodawać do jaj, serów, sałatek rybnych, zup, barwić nią np. masło lub ryż.